Monday, May 3, 2010

Nak Buat Apa Dengan Penjara Pudu?

Salam semua....

Apa khabar? Post kali ini, penulis ingin meminta jasa baik rakan-rakan pembaca untuk membantu memberi idea dalam assignment penulis. Ada satu assignment berkenaan dengan pembangunan tapak penjara pudu. So, penulis perlu memberi idea atau cadangan tapak itu perlu dijadikan tempat apa... Contohnya, bangunkan jadik hotel. Atau mungkin shopping complex.. Atau mungkin biar saje jadik muzium sejarah... Hmm apa saje lah, asalkan bukan menjadi taman tema atau gelanggang futsal. Tu la syarat dalam tajuk assignment tu..

So, minta jasa baik semua untuk memberi idea.. Apa pun, TQ in advance pada yang sudi memberi cadangan... Berikut adalah gambar penjara pudu. Manala tau, bila dah tgk gambo, dapat idea plak nak buat apa kan.. Heheh...


Pintu Masuk Penjara Pudu

Pandangan dari udara

Dinding luar yang dilukis oleh banduan banduan lama. Bangunan dibelakang yang tinggi itu adalah Berjaya Times Square

Penjara Pudu dari pandangan semasa penulis menaiki belon air panas.

Sedikit info tentang penjara pudu... (ihsan wikipedia)

Penjara Pudu di Kuala Lumpur dibina semasa zaman penjajahan British pada 1891 untuk mengurungkan 600 orang banduan.

Blok-blok baru kemudian ditambah sehingga enam buah dan mengandungi 130 buah sel dengan kapasiti untuk sebanyak 2,000 banduan. Walaupun begitu, pada 1985, lebih daripada 6,500 banduan dipenjarakan dan menyebabkan banduan terpaksa tidur bergilir-gilir. Keadaan kekurangan ruang yang amat pesat itu telah memaksakan Penjara Pudu berpindah.

Penjara Pudu dibuka kepada orang awam untuk lawatan pada 3 Mei 1997, lebih daripada enam bulan selepas banduan terakhir dipindah keluar ke kemudahan moden di Penjara Sungai Buloh. Lebih daripada RM1.7 juta dibelanja bagi mengubah penjara ini menjadi tarikan pelancong. Sebahagian besar perbelanjaan itu ditelani oleh pembinaan bilik pameran untuk memperagakan koleksi memorabilia dan rekod-rekod sejarah. Yuran masuk ditetap pada RM12 setiap orang dewasa.

10 comments:

ww said...

bole tak utk dijadikn kompleks pdrm ke...menjadikn kwsn itu sbg kwsn putih...? apa kata?

sPrInT sPiRiT said...

jadikan museum sudah la...hmm..pastu bukak pada public, sape2 nk merasa jadi 'banduan' utk 1-2 mlm...so, org ramai boleh rase mcm mana kehidupan seorang banduan...

Muhammad Safie said...

uograde skit penjara tu...buat cam pameran..muzium pun ok gak...bagi sape2 yang datang melawat seram skit nak buat jahat bile tgk life banduan dalam penjara..

Rokku said...

aku penah dtg penjara pudu ni masa kecik2..mmg seram gak..jaga-jaga dgn org kat dalam tu sume ckp kerusi2 kat bilik gantung tu bergerak sendiri..mmg giler ahh..

x-po said...

kalau utk wat asigment, mmg kita cadangkan pelbagai benda, yela, sbb setakat asignment je kan..tp kalau utk wat betul2 kt penjara tu, nk wat hotel, futsal, taman tema, memang bg aku tak akan leh wat..sebab apa? sebab penjara pudu mmg dh terkenal dgn kisah2 seramnya..dh byk kejadian2 pelik berlaku..so kalau wat hotel, alamaknya bungkus la bisnes hotel tu sbb xda org yg akan gi punya..hehe, so utk yg terbaik, just jadikan dia sbg muzium je.. dan dibuka pada waktu siang je, sbb kalau bukak malam, aku rs mmg org xkn gi punya

Fello de Caminero said...

x-po, TQ for your comment.

Ini mmg utk assignment. So, apa yg bagus eh?? Just tanya pendapat. Kalau in reality, mmg tak sesuai laa main futsal, hotel etc tu. Tapi dalam konteks assignment, rasanya benda tu semua ada markah. Heheh..

Apapun, terima kasih byk encik x-po. Unik nama tu dan teruskanlah membaca blog saya yang "biasa biasa" nie...

Keyboard menaip said...

penulis wat assignment???

Anyway, dicadangkan wat muzium je. Jd kenangan sejarah. Kalau org awam lalu situ mesti terdetik hatinya ttg tempat hukuman bg org salah. So, terbatal niat nak wat salah. Sebahagiannya leh wat pusat tahanan sementara...

dalisa said...

Buat depoh tahanan warga asing pun boleh kot...

Taip menaip said...

depoh tahanan warga asing? Jgnlah. biar diorang dok jauh skit dari pusat bandar. ni kat tgh2 bandar takut memburukkan pandangan walaupun sedia maklum ada tembok batu yg tinggi n besar....

shahie_best said...

agree utk dijadikan museum..plg sesuai la..
n bole gak wat package sape2 yg berani n nk rasa hidup sbg seorg banduan..bole la tdo sane.package siap mkn n jalani aktiviti harian sbg seorg banduan..mkn pun bkn special ye..mkn mknn cam banduan mkn.tdo pun xde la tilam best2.maybe ada yg berminat..manusia ni laen2 sifatnya..maybe kite takot n xsuka..tp org laen mungkin rasa bnda ni menarik.ni hanya cadangan~