Monday, November 30, 2009

Kembali Ke Rahmatullah

Salam semua,

Maaf dah lama tak update blog.. Penulis tersangat bz. Almaklumlah, bulan depan sibuk dengan intake...

OK, straight to the point. Pagi tadi jam 5:20 pagi, (30 November 2009), saya dikejutkan oleh panggilan daripada en. botak (Mohd Ashri Bin Abu Hassan). Dia memaklumkan bahawa ayahnya, Allahyarham Abu Hassan Bin Dolmat telah kembali kerahmatullah kerana sakit tua. Kini tinggallah ibunya, Munah Binti Bujal seorang dirumah mereka di Lendu, Melaka.

Penulis memang sangat mengenali keluarga en. botak. Pada 1999, penulis praktikal di Melaka (Jabatan Agama Islam Melaka tau...), penulis tinggal bersama keluarga en. botak. Keluarganye baik baik belaka. Semua makan minum penulis dijaga dengan baik. Penulis terhutang budi dengan keluarga ini. Penulis sempat berpuasa di rumah ini...

Sepanjang tinggal di rumah ini, banyak pengalaman baru dilalui penulis. Penulis belajar cakap melaka, negeri sembilan, dan juga belajar guna tandas kat luar rumah.. (sejuk gila woo kalau pepagi nak berak.. Hahah).

Penulis masih ingat, kami sarapan bersama, sembahyang jemaah bersama, (arwah bapak botak selalu jadi imam..) Semua kenangan itu tidak dapat dilupakan. Kami memang sangat rapat. Malah, setelah penulis berumahtangga, penulis masih ada menjenguk kerumah ini bersama sama dengan wahidah. Semoga roh allahyarham ditempatkan dikalangan org org yg beriman.

Terima kasih kepada keluarga ashri a.k.a botak. Semua saat saat dirumah itu, akan terpahat dalam memori.. (sedih nie...). Penulis masih ingat, betapa paginya kitorang pegi praktikal kat bangunan graha maju. Bus pukul 6:15 pagi. Kalau miss bas tu, kena naik yg 8:15... (dah tak sempat punch card). So, nak tak nak, kena jugak kejar bus 6:15. Balik plak, hanya da bus 6:00 ptg. Kalau miss bus, kena naik yg 9:00 malam. So, kami dirumah arwah tu tak jumpa matahari. Pegi pagi, matahari belum terbit, ptg sampai rumah matahari dah terbenam... Tapi isteri arwah, sentiasa setia menunggu untuk kami makan sama sama...

To botak : Sorry, aku x dpt dtg majlis pengebumian bapak kau. Kena keje, takde pegawai yg tinggal.. Semua tgh cuti..

Kepada Semua Warga Manster : Korang mesti kenal dengan Botak kan?? Dia Presiden Mitecc.c kita. Alfatihah untuk ayah beliau....

Yang Menulis:

Silui a.k.a Sampri...
(hahah...nie hanya family botak dengan penulis jek yg tau...)

4 comments:

shahie_best said...

al-fatihah kepada ayah abg botak..
takziah ye

Puan Norlela said...

Botak, Salam Takziah!!

syed syamim al-shahab said...

Al-Fatihah kpd ayah botak..
moga Allah mencucuri rahmat ke ats rohnya..
Takziah diucapkan kpd keluarganya..

zool said...

Al-fatihah .. Moga roh nya ditempatkan dikalangan orang yang beriman...