Wednesday, July 7, 2010

Nak Tgk Rumah, Dpt Brg Antik

Salam semua....

Hari Ahad lepas, penulis sekeluarga jenjalan bersama family, anak dan ende ijah. Memula pagi tu, nak pegi sarapan jek. Lepas sarapan, try jalan yang depan Maktab tembus ke bindu tu. Saje je nak tgk jalan potong tu. Penulis masuk ikut bindu dan keluar di depan maktab. Lepas tu, decided nak ke Pura Kencana, nak tgk rumah contoh situ. Saje je..... Hehehe..

Sebelum ke Pura Kencana, kami survey kat area rumah En Azizi PPH. Nie area sri gading masok dalam... Rumah nie dia punya master bedroom mmg beso gile. Tu yg nak tunjuk kat mak dan abah nie...

Tapi malangnya, semua rumah dah berpenghuni. Takde yg kosong. So tgk dari luar jek la... Tgh pusing pusing tu, nampak plak satu rumah dia tulis "FOR SALE". Try laa call. Dia jemput masuk umah dia... Jeng jeng jeng...

Pemilik rumah nie bernama Raden Hairis dan Kak Rina. Kami masuk rumahnya.. Pergh... Mcm masuk muzium. Punya laa byk brg-brg antik. Dia kata, dia nak jual rumah tu, dengan brg-brg nya sekali. Actually, dia nie singaporean. Kat singapore kat umah dia ada byk lagi. So yg kat sri garding nie mcm stor jek laa. Dia dah tak larat nak manage.

Dia nak jual rumah dan brg-brg tu, RM850K. Tu harga bukak. Actually, kira murah laa kalau tgk ke antik an brg-brg tu. Jom layan gambo-gambo...



Nie gramofon lama. Tak tau laa tahun berapa. Dalam citer p ramlee selalu ada nampak..

Cebisan kain penutup kaabah. Priceless..

Permaidani ini berharga RM17K sekarang nie. Carpet nie ada certificate of authenticity tau..

Nie dia punye certificate..

Kamera zaman dolu dolu. Mana laa dia dpt nie. Mesti dia minat. Penulis sempat melihat gambo gambo tuan raden hairis di rumah ini. Mungkin dulu, dia nie wartawan kot..

Almari belah kanan tu dipenuhi dengan berbagai-bagai kamera. Memang jadik mcm satu transformasi. Dari zaman awal kamera, hingga kini yg dah pakai digital dan slr. Kalau ada fakulti kewartawanan nak buat research, boleh dtg sini utk tgk bagaimana perubahan zaman berlaku keatas kamera kamera nie... Amacam UTHM?? Tak nak buat fakulti baru ke?? Heheh..

Nie adalah kamera terkecik dalam simpanan nya. Kamera nie tahun 1950an. Jepun punya. Kamera nie guna utk spy atau intip. Pergh, tahun 50an dan mcm nie teknologinya...

Kamera terkecil dari sudut pandangan berbeza. Nie korang baru tgk kamera, belum tgk filem dia lagi. Mesti lagi kecik.. Heheh

Inilah dia pemilik rumah tersebut. Raden Hairis berbaju merah, dan yg ditengah tu, isteri beliau, Kak rina.. Yang lelain tu, tak payah kenalkan laa. Dah kenal kan??

9 comments:

Anik said...

Barang antik... abang saya dkt kl seorang pengumpul brg antik.... mesti ye suka ni...

ww said...

oo..ye ke...baru tau.....

Fello de Caminero said...

anik - meh aaa dtg sini. Org tu jual jugak brg brg tu secara asing asing.

ww - baru tau?? heheh..

iedayu miskon said...

are u going to buy that house??? oklah tu 850k..tp aku x minat antik2 ni..berhantu...menyeramkan..hehehe

Fello de Caminero said...

iedayu miskon - byk laa ko punye beli. Ingat aku ada ke duit sebanyak tu...

anmlubis said...

actually, rumah tu dah renovate. rm850k tu bukan saje dgn brg2 antik tapi semua perabot yg ada dlm rumah tu. rumah tu dah fully furnished sebenarnye. quite a bargain for rm850k. kalau ada duit mmg bli. blh buat bisnes!!!!!

Shafiq Mustapa said...

saya nak bantah la, kenapa encik tak tulis pasal bola ni. saya hangin ni.

shahie_best said...

eh abg..
ada ke camera kecik tu pkai filem..
dia pkai memory card la ;p hahahahaha
kuku harimao+kuku beruang mana?
keris bunuh org,buluh perindu yg bole merayap tu,kasturi yg wangi ++++byk nye lagi

Fello de Caminero said...

alamak, en shafiq sudah marah.. Hehhe.. Ramai sgt dah citer pasal bola.. Apapun, holland terbaek...
PAYSBAS.. (ingat tak nama paysbas nie?? Dia = netherland, holland, belanda..)