Sunday, August 22, 2010

Nostalgia - aL-ikhsaN

Salam semua,

Bertemu lagi dalam edisi NOSTALGIA. Heheh..

Sempena bulan August nie, penulis teringat zaman-zaman keje aL-ikhsaN. Sebab, penulis berhenti keje aL-ikhsaN pada bulan August, 2008. Tu yang masukkan cerita aL-ikhsaN nie. Dulu, penulis jaga cawangan Kluang, atau singkatannya KLA. Sekarang nie dengar cerita, Kluang dah ada 2 cawangan aL-ikhsaN... OK, jom layan gambo..


Ni la staff KLA yang awal sekali. Dari kiri anis (sepupu mila AF), Yati (assistant supervisor), penulis, Iqbal, Nik (dia kawen dgn org UTHM tau) dan Noh (bukan Noh hujan).


Nie la gambo kedai masa memula nak bukak. Kosong gila. Tgh ubahsuai untuk kaunter dan jugak tempat display kasut. Dengar ceritanya, sebelum bukak kedai kat sini, kedai ni adalah kedai makan...

Nie gambo dah masuk brg brg skit. Ada rack utk display brg, dan ada jugak kotak-kotak barang daripada supplier. (tgk kat cermin tuh..)

Nie bila barang-barang dari supplier dah sampai. Penulis masih ingat, mula mula sekali, supplier NIKE yang sampai. Masa tuh ada dalam 80 kotak. Just imagine, masa tu penulis berdua jek dengan NIK yang dah start keje. Pergh, patah pinggang nak angkat nie semua ke stor kat bahagian atas... Pastu, belum pun sempat nak pikir cara nak mengangkat kotak-kotak tu, supplier Adidas plak sampai. Ade laa dalam 60 kotak lebih. Hahah... Masak laa nak ngangkat...

Hari pertama bukak kedai, nilai barang yang ada kat dalam kedai penulis adalah RM 1.6 juta. Pergh, gigil jugak pegang tanggungjawab masa tu. Alhamdulillah, byk pengalaman dapat. Penulis belajar mcm mana nak bukak kedai. So, tau la prosedur dia. Kena deal dengan Majlis Daerah, pastu dengan Jabatan Bomba semua.. Memacam lagilah. Banyak pengalaman berharga tuh..

Hari pertama bukak kedai, penulis masih ingat, jualan kedai adalah RM 5605.70. Masa tu 27 Disember 2007. Esoknya, sale RM 4811.60. Menurun skit. Tapi hari ke-3, sale meningkat semula kepada RM 10,565.00. Jumlah jualan bulanan paling tinggi ialah pada Januari 2008 iaitu RM 136,288.30. Jualan harian paling tinggi plak ialah pada 6 Februari 2008 iaitu RM 11,881.40. (masa tu nak raya cina, ramai org shopping...)

Nie antara hari hari terakhir penulis kat aL-ikhsaN. Dtg keje pun dah tak pakai uniform. Heheh. Nie gambo penulis dengan assistant penulis, Cik Noorhayati Kusnan. Tapi kitorang panggil dia Noorhaya TIKUS nan. Hehhe...

Emm, rambut penulis dah start pendek. Nak masuk PTD dan nak keje kerajaan laa konon... Heheh..

Nie masa penulis pegi course untuk product launching. Kelihatan saudara Hakim, supervisor cawangan Muar. Yang belakang tu tak ingat plak nama dia.

Nie gambo penulis dengan Operation Exec untuk KLA, En Ariffin. Dia nie memang bagus dan sempoi...

So, sekian. Tu jek.. Bubye.

3 comments:

shahie_best said...

jualan tertinggi tu sbb family dtg tlg beli brg kan? ;p hahahaha

Fello de Caminero said...

mana ada. Masa family dtg laa jualan slow skit, sebab x dpt layan customer. Asyik layan family jek.... Heheh

Anonymous said...

ade jek...time kaseh ler kat famli sket..eheh!