Thursday, December 17, 2009

Selamat Tahun Baru Hijrah !!

Salam semua,

Bertemu lagi. Maaf kerana lama tak update blog. Penulis bz dengan kursus "Business Communication Skill" anjuran British Council. Nie pun curi curi masa jek..

Ok, seperti yg semua sedia maklum, Jumaat ini merupakan tahun baru hijrah. Banyak org sebut maal hijrah. Ini mengingatkan kita kepada peristiwa RasulAllah berhijrah daripada Kota Makkah ke Kota Madinah.

Rasanya semua sedia maklum, dan seperi menjadi kelaziman, kita akan ke surau-surau atau masjid-masjid, untuk membaca doa akhir tahun dan seterusnya doa awal tahun. Dalam Islam, perubahan hari berlaku pada waktu maghrib. Tidak seperti omputih, yang menjadikan detik 12 malam sebagai perubahan hari.

Jadi pada petang khamis nie, sama samalah membaca doa akhir tahun, dan selepas maghrib, bacalah doa awal tahun.

Apa??? Tak tak doa nya?? Ok, Sila teruskan baca...


Nie doa akhir tahun. Dibaca 3 kali sebelum masuk waktu maghrib.



Emm nie plak doa awal tahun.. Jugak dibaca 3 kali.. Tapi selepas maghrib..


Harapnya, kita dapat berazam untuk berhijrah daripada kebaikan kepada yg lebih baik lagi. Bagi penulis sendiri, penulis berazam untuk memperkukuhkan ekonomi dan seterusnya mempereratkan ikatan kekeluargaan... Apa plak azam kawan kawan?? Komenlah..

p/s : Jgn ada yg tak pegi surau just becoz of nak tgk bola kat tv. Ingatlah.. Kalau malaysia menang, still ada ulangan nanti. Dan kalau malaysia kalah, tak yah tgk pun takpe.. Heheh.. Apapun, Malaysia Boleh !!


6 comments:

aku said...

jumpe d masjid nanti....

aku said...

better to put business communication skills

m@ziEsak@ said...

cheh... nak jugak selit citer pasal bola...

Apapun selamat tahun baru buat umat islam semuanya.......

ibnu al-shahan said...

erm..slamt taon baru..

syed syamim al-shahab said...

selamat tahun baru Islam...

Fello de Caminero said...

TQ semua...

Ibnu al-shahan.. - sila kenalkan diri...